Sosyal Bilgiler 8. Sınıf
Atatürkçülük ve Çağdaşlaşan Türkiye / Hukuk ve Aile
Hukuk alanındaki gelişmeleri, Medeni Kanun’un Türk aile yapısında ve kadının toplumdaki yerinde meydana getirdiği değişiklikleri iz eder.
Sosyal yaşamı düzenleyen hukuk kuralları toplumların değişimine ayak uyduracak şekilde düzenlenmesi gerektiği vurgulanmaktadır. Bu ihtiyaçların karşılanması amacıyla Avrupalı devletlerin medeni hukukla ilgili kuralları toplanmış ve bu kurallar yeniden düzenlenerek “Mecelle” adı verilen bir kanun uygulamaya konulduğu belirtilmektedir. Sosyal hayatı düzenleyen Mecelle'nin 1926 yılına kadar yürürlükte kaldığı, 17 Şubat 1926'da İsviçre Medeni Kanunu esas alınarak hazırlanan Türk Medeni Kanunu'nun TBMM'de yasalaştığı açıklanmaktadır. Türk Medeni Kanunu'nun ise 4 Ekim 1926'da yürürlüğe girdiği ve Türk Medeni Kanunu'nun topluma getirdiği yenilikler anlatılmaktadır.
Medeni Kanun ve Hukukta Birlik ile ilgili konu anlatımında, sosyal yaşamı düzenleyen hukuk kurallarının toplumların değişimine ayak uydurması için öncelikle ”Mecelle” adı verilen bir kanunun uygulamaya konulduğunu, ardında da Türk Medeni Kanununun 4 Ekim 1926 tarihinde TBMM tarafından kabul edildiğini öğrenebilirsiniz. Ayrıca, Türk Medeni Kanunu ile ne gibi düzenlemelerin yapıldığını inceleyebilirsiniz.